Ostatnio często spotkana jest nietolerancja glutenu lub po prostu chęć zdrowego odżywiania się. Jakie słodkie upominki wręczyć osobie niejedzącej gluten?
Osoby z nietolerancją glutenu muszą unikać zbóż takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Najbezpieczniej dla takiej osoby kupić mleczną, gorzką lub białą czekoladę. Może być z bakaliami, orzechami. Trzeba uważać na te z nadzieniem i dodanymi chrupkami, wafelkami czy z dodatkiem innych ciastek, które są ostatnio bardzo popularne.
Co oprócz czekolady
Słodkie upominki warto też wybrać ciekawe, ładnie zapakowane bombonierki lub praliny, które zadowolą nawet najbardziej wyszukane podniebienie.
W zasadzie należy unikać wszelkiego rodzaju ciastek, babeczek i wafelków, czyli produktów, które otrzymuje się przede wszystkim z mąki.
Gdzie szukać informacji?
W składzie opakowania, według norm europejskich produkty wywołujące alergie lub nietolerancje pokarmowe muszą być oznaczone wytłuszczonym drukiem. Może być również zawarta informacja, że produkt zawiera zboża zawierające gluten. Takich smakołyków nie wybieramy!